Over Blote billetjes in het gras voor 4 personen
Blote billetjes in het gras is een Gronings, maar volgens anderen ook Brabants stamppotgerecht. Het bestaat uit gekookte aardappelen, witte bonen, snijbonen en rookworst. De naam komt van de witte bonen (de blote billen) die door de groene snijbonen (het gras) heen gaan.
In plaats van snijbonen kun je ook kiezen voor kort afgesneden sperziebonen. De rookworst kan vervangen worden door een gebakken worst of ander vlees dat je lekker vindt. Het voordeel is dat het gerecht dan overgoten kan worden met jus.
Benodigde ingrediënten Blote billetjes in het gras voor 4 personen
- 300 gram snijbonen
- 500 gram aardappelen
- blik of pot witte bonen
- 1 rookworst
- boter
- peper en zout
- nootmuskaat
- Kook de aardappels gaar en stamp er met wat kookwater, zout en de helft van de boter een grove stamppot van.
- Snijd de snijbonen met een keukenmachine of met de hand in schuine, dunne reepjes. Kook ze in 5 minuten beetgaar in water met zout. Giet dit af.
- Spoel witte bonen uit pot in een vergiet onder de kraan af en laat ze uitlekken. Verwarm de witte bonen met het restje de boter zachtjes in een pan. In geval van gedroogde witte bonen moet ze eerst 1 nacht in ruim water laten weken.
- Kook de snijbonen gaar in 1 uur in water met een eetlepel zout. Schep de snijbonen er voorzichtig door en laat nog even meewarmen. Breng op smaak met zout en peper.
- Voorbereiding: koken inclusief voorbereiden 30 tot 40 minuten.
- Serveren: dit gerecht gaat goed samen met de aardappelpuree en worst; in plaats van rookworst kan dit ook runderbraadworst zijn. Of eventueel kan het met spek of een lekkere vegaburger, tartaar of hamburger.
Wanneer U de informatie opvoeding.esthervrees.nlmet Uw vrienden, familie of relaties wilt delen, stuur ze dan op de volgende pagina een gepersonaliseerde e-mail of druk op de knoppen aan de linkerzijde of in de footer om voeding.esthervrees.nl te delen met Uw vrienden, familie en/of andere relaties.
Lees meer